Altcoins

Sanalla altcoin viitataan Bitcoinin jälkeen syntyneisiin vähemmän tunnettuihin kryptovaluuttoihin. Suomeksi altcoinin voisi kääntää vaihtoehtovaluutaksi. Ne ovat vaihtoehtoja perinteiselle valuuttajärjestelmälle, mutta myös vaihtoehtoja Bitcoinille. Bitcoinin jälkeen kehitetyt altcoinit ovat myös voineet ottaa oppia Bitcoinista ja ne ovat usein myös sitä teknisesti edistyksellisempiä. Jopa yhdellä varhaisimmista altcoineista, eli Litecoinilla transaktioiden prosessointinopeus on moninkertainen Bitcoiniin verrattuna.

 

Kuvahaun tulos haulle altcoin

 

Monet altcoinit pyrkivät kuitenkin myös Bitcoinista poikkeaviin tavoitteisiin. Siinä missä Bitcoin on vain hajautetu rahajärjestelmä, esimerkiksi Ethereum ja EOS pyrkivät hyödyntämään lohkoketjuteknologiaa paljon laajemmin niin sanottujen älysopimusten avulla. Ripple ja Stellar taas esimerkiksi Bitcoiniin verrattuna vähemmän hajautettuja maksusysteemejä, jotka ovat vahvemmink kytköksissä perinteiseen finanssimaailmaan. Moneroa ja esimerkiksi Zcashia on luonnehdittu sanalla privacy coin, sillä ne tähtäävät hyvin absoluuttisen anonymiteettiin.

Aivan perinteisimmästä yritystoiminnasta poikkeavilla aloilla on myös lähdetty miettimään kryptovaluuttojen mahdollisuuksia ja tämän seurauksna on syntynyt kasa varsin erikoisia altcoineja. NoLimitCoin on esimerkiksi suunnattu fantasy sportsin-harrastajille ja valtaisssa kasvussa olevalle marijuanateollisuuden maksuvälineeksi halajavat sellaiset altcoinit kuin PotCoin, CannabisCoin ja DopeCoin. Jotkut perinteisemmätkin toimialat ovat lähteneet mukaan kryptohypeen ja hammaslääkärialan DentaCoin on jo yli miljardin dollarin arvoinen kryptovaluutta.

Toki kryptovaluuttahuuman seurauksena markkinoilla on tällä hetkellä päälle 1000 altcoinia ja useimmat näistä ovat halpoja kopioita toisistaan tai pahimmassa tapauksessa suorastaan huijauksia. Hieman suuremmista altcoineista esimerkiksi BitConnectia on varsin laajasti luonnehdittu pyramidihuijaukseksi.