Ethereum nousi keväällä ja kesällä 2017 ryminällä toiseksi merkittävimmäksi kryptovaluutaksi ja monet arvelivat, että se ohittaisi vuoden 2017 aikana Bitcoinin aseman kokonaisarvoltaan suurimpana kryptovaluuttana. Tätä ei tapahtunut vaan vuoden toisella puoliskolla Ethereumin arvonnousu oli Bitcoiniin ja joihinkin muihin kryptovaluuttoihin verrattuna jopa maltillista.

Puhtaasti teknisestä näkökulmasta ja ominaisuuksia vertailemalla Ethereum on kuitenkin selkeästi Bitcoinia monipuolisempi alusta. Erityisesti älykkäiden sopimusten ansiosta esimerkiksi allekirjoittanut uskoo, että pidemmällä aikavälillä Etheumilla olisi todella hyvät mahdollisuudet nousta Bitcoinia merkittävämmäksi tekijäksi myös kryptovaluuttamarkkinoilla. Markkinat eivät aina toimi rationaalisesti, eikä teknisesti tai muutenkaan parast tuote välttämättä valloita markkinoita, mutta Ethereumilla on kuitenkin useita etuja suhteessa Bitcoiniin. Tähän liittyen Eli Dourado julkaisi muutamia päiviä sitten mielenkiintoisen kirjoituksen medium.comissa. Hänen johtopäätöksensä on, että Ethereum vie potin. Markkinat eivät vain ole vielä tajunneet sitä.

 

Kuvahaun tulos haulle ethereum maximalism

 

Bitcoin continues to have a clear lead in market cap (network effects) and trading volume (liquidity), and it is tied with Ethereum in block rewards (chain security). Ethereum leads in every other dimension: number of transactions, number of full nodes, lower transaction fees, block frequency, scripting capability, and governance quality.

Bitcoinin aseman hiipumista kuvastaa esimerkiksi, että se saavutti 10 miljardin dollarin rajapyykin noin 4 vuotta ennen sen kilpailijoita, mutta 100 miljardin kokonaisarvon vain kolme kuukautta ennen Rippleä ja Ethereumia. Puhtaasti teknisiä asioita katsottaessa Bitcoin on yksiselitteisesti heikompi kuin useimmat sen jälkeen syntyneet kryptovaluutat. Toki tälläkin kentällä on tietty ensimmäisen siirtäjän etu ja verkostovaikutukset ovat merkittäviä. Bitcoinin asema alkaa tässä suhteessa kuitenkin jo heikentyä.

Kryptovaluutoilla on erilaisia ominaisuuksia kuten esim. turvallisuus, transaktiokustannukset ja käyttäjien määrään liittyvät verkostovaikutukset. Kryptovaluuttamarkkinoilla voi olla tilaa kouralliselle eri kryptovaluuttoja, joilla on erilaiset vahvuudet. Esimerkiksi Moneron kaltainen privacy coin, Ripplen kaltainen perinteiseen pankkimaailmaan kytköksisä oleva maksujärjestelmä ja Ethereumin kaltainen älysopimusjärjestelmä voivat kaikki säilyttää samanaikaisesti merkittävän aseman markkinoilla, vaikka suurin osa kryptovaluutoista katoaisikin tai muuttuisi käytännössä merkityksettömäksi markkinoiden saavuttua tasapainotilaan.
Kryptovaluuttamarkkinoiden (kuten muidenkin markkinoiden) ennustaminen on kovin vaikeaa. Ethereumin tekniset ominaisuudet, sen tämänhetkinen asema johtavana älysopimusten alustana ja Vitalik Buterin edustama “hyvä hallinto” kuitenkin antavat syitä uskoa, että Ethereumilla on nousta yhdeski lohkoketjuteknologian todelliseksi jättiläiseksi ja samalla syrjäyttää Bitcoin suurimpana kryptovaluuttana.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *
Email *
Website