Tivi julkaisi pari päivää sitten jutun kuinka suomenkielisen internetin johtavan roskamedian MV-lehden sivuille on asennettu Coinhive-lisäosa. Kyseinen lisäosa käyttää sivustolla vierailevn kävijä konetta kryptovaluuttojen louhumiseen näiden siitä tietämättä. MV-lehden ollessa kyseessä ei ole yllättävää, että on louhittu juuri Moneroajoka on ns privacy coinina kiinnittänyt huomiota absoluuttsien anonymiteettiin ja on erityisen suosittu rikollisten tai muuten vaan hieman hämärällä alueella toimivien parissa. Bitcoin onkin menettänyt jonkin verran suosiotaan rikollisten keskuudessa juuri esimerkiksi Moneron takia.

Monero vaikuttaa erityisen hyödylliseltä maksuvälineelta MV-lehden kaltaisille toimijoille ja kryptovaluuttojen tulevaisuuden kannalta yksi olennainen kysymys taitaa liityä siihen, kuinka paljon juuri erilaiset moraalisesti kyseenalaiset toimijat käyttävät niitä ja miten tämä vaikuttaa mielikuviin ja tätä kautta viranomaisten haluun yrittää valvoa sekä säädellä kryptovaluuttoja. Toki tässä yhteydessä kannattaa ehkä muistaa, että myös nimenomaan kylmää käteistä käytetään huomattavan paljon hämäräbisneksissä.

MV-lehden tapauksessa se, että sivusto käyttää sen kävijöden koneita Moneron louhimisen näiden sitä tietämättä, ei ole ehkä kovin yllättävää. Tällaisesta ansaintakeinosta ei Suomessa ole kuitenkaan taidettu aiemmin puhua, mutta jo viime syksynä englanninkielinen media kirjoitti jonkin verran tästä ns cryptojackingistä, jota ovat hyödyntäneet ainakin esimerkiksi piraatti- ja aikuisviihdesivustot, mutta myös esimerkiksi  tunnetun amerikkalaisen kaapelikanava Showtimen nettisivu. Guardian on määritellyt cryptojackingin seuraavasti:

Cryptojacking is the use of a computer to mine cryptocurrency without the permission of machine’s owner.

A program is loaded on to the unwitting user’s machine, typically through the browser when they visit a site with a video or other interactive element, which begins to solve computational problems that generate rewards in the form of cryptocurrency – so called mining. The person, group or organisation that places the program or script on the user’s machine then reaps the rewards without compensation for the user.

The user’s computer slows down when being cryptojacked as the mining operation is computationally intensive, using electricity at an increased rate and often preventing the computer from operating normally.

 

Kuvahaun tulos haulle cryptojacking

 

Se että nettisivu käyttäisi kävijän tietokonetta  tämän vierailun ajan kryptovaluuttojen louhintaan voisi kuitenkin teoriassa olla ihan hyväksyttävä tapa rahoittaa nettisivua, jos nettisivun käyttäjät olisivat tästä tietoisia. Voisiko tämänkaltaisista, mutta läpinäkyvämmistä systeemeistä muodostua mainoksien ja käyttäjätietojen myymisen ohella tapa, jolla nettijulkaisut ja sisällöntuottajat hankkivat itselleen lisätuloja?
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *
Email *
Website