Bitcoinin yhteydessä toistellaan paljon sanaa kupla, eikä ihan syyttä. Bitcoin ja monet muut kryptovaluutat ovat tällä viikolla taas takoneet uusia ennätyksiä, mutta hiljattain esim. taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz jopa totesi että Bitcoin pitäisi kieltää laila. On hyvin mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että Bitcoinin arvo on noussut liian nopeasti, eikä se enää vastaa Bitcoinin “oikeaa arvoa”, mikä sekin on aika mahdotonta määritellä. Ja erityisesti Initial Coin Offeringien(ICO) yhteydessä on perustellusti alettu puhua kuplasta.

Kuplasta puhuttaessa on kuitenkin syytä muistaa, että Bitcoinin taustalla oleva lohkoketjuteknologia on oikeasti hyvin lupaava ja sillä on potentiaalia mullistaa monia asioita. Pidän jopa hyvin todennäköisenä, että Bitcoin ja kryptovaluutat jatkavat nousuaan vielä jonkin aikaa, mutta ns kupla puhkeaa isosti seuraavan vuoden tai parin sisällä, minkä seurauksena suuri yleisö pitää koko lohkoketjuhypeä kuplana ja hieman pidemmällä aikavälillä lohkoketjuteknologia mullistaa asioita ilman, että suuri yleisö seuraa tilannetta ja se herää tilanteeseen uudestaan myöhässä kun lohkoketjut oikeasti muuttavat monien toimialojen toimintalogiikan.

 

Bloomberg Technology listasi pari päivää sitteen asioita, jotka saattaisivat laukaista kuplan puhkeamisen.

  • Bitcoin on haarautunut tämän vuoden aikana jo pariin kertaan ja siitä on irronnut Bitcoin Cash sekä Bitcoin Gold. Ethereumisa puolestaan erkaantui Ethereum Classic jo vuonna 2016. Näillä ei ole ollut näin jälkikäteen katsottuna negatiivista  vaikutusta Ethereumin ja Bitcoinin kehitykseen, mutta jos haarautumisia tulee vielä lisää voi tällä oikeasti olla vaikutusta kryptovaluuttojen uskottavuuteen.

 

  • Bitcoin ja kumppanivat ovat viime aikoina yhä enemmän herättäneet myös viranomaisten ja sääntelijöiden mielenkiinnon. Iso osa kryptovaluuttojen vetovoimasta pohjautuu siihen, että ne ovat täysin riippumattomia kansallisvaltioista ja rajoista, mutta niiden merkityksen kasvaessa tulee väistämättä enemmän painetta säätelyyn. Bitcoinin suosio kasvu voi johtaa myös sen tuhoon

   • Bitcoinin ja kryptovaluuttojen myötä myös hakkerit tulevat yhä kiinnostuneemmiksi. Bitcoinin varhaishistoriassa Mt. Gox hävitti satojen miljoonien dollarien arvosta Bitcoineja ja vasta toissaviikolla hakkeroitiin reilun 30 miljoonan dollarin edestä Tetheriä. Vaikka Bitcoin on sinänsä hyvin turvallinen, eivät kaikki sen ympärillä olevat toimijat aina huomio tietoturvariskejä ja merkittävän Bitcoin-vaihtopaikan hakkeroinnilla voisi olla edelleen aika tuhoisia vaikutuksia Bitcoinin uskottauudelle.

 

  • Joulukuussa markkinoille saapuvat myös Bitcoin-futuurit. Oma ymmärrykseni näistä ja niiden mahdollisista vaikutuksista ovat sillä tasolla, ettei ehkä kannata sanoa asiasta mitään. Bloomberg kuitenkin arvioi, että futuureillakin voi potentiaalisesti olla markkinoita epävakauttava vaikutus.
One thought on “Onko Bitcoin kupla?

  1. Jorma Kosonen sanoo:

    Tässä vertailua kryptovaluuttojen hakutuloksien kasvuun nähden.
    https://sijoituspaivakirja.blogspot.fi/2017/12/kryptovaluutat-osa-2-suosion-kasvu-ja.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *
Email *
Website