Bitcoinin historian aikana ihan merkittävä osa sen saamasta mediahuomiosta on liittynyt laittomuuksiin tai suoranaisen rikollisuuteen. Bitcoinin ensimmäisen hieman suuremman hypen aikoihin kirjoitettiin paljon pahamaineisesta nettihuumekauppa Silk Roadista ja tuo jälkeen on seurattu sivuston perustaneen Ross Ulbrichtin oikeudenkäyntiä. Monien ihmisten mielikuvissa Bitcoin ja kryptovaluutat kytkeytyvät edelleen ennen kaikkea rikollisuuteen.

Ja on toki totta, että kryptovaluutat ovat tarjonneet mahdollisuuksia myös rikollisille. Tämä tavallaan kuitenkin koskee aina kaikkia uusia innovaatioita ja teknologioita, joten asioita kannattaa yrittää laittaa perspektiiviin. Lisäksi huomattavan suuri osa rikollisuudesta ja harmaasta taloudesta pyörii kylmällä käteisellä. Entinen IMF:n ekonomisti ja nykyinen Harvardin professori Kenneth Rogoff on esimerkiksi argumentoinut äänekkäästi käteisten käytön lopettamisen puolesta.

 

Kuvahaun tulos haulle silk road website

 

Tänään huomioni kuitenkin kiinnittyi tutkimuspaperiin: Sex, drugs, and bitcoin: How much illegal activity is financed through cryptocurrencies?  Ei sillä, että ihan hirveän usein edes päätyisiin lukemaan tutkimuspaperin otsikoita, mutta sillon kun noihin törmää, eivät otsikot pistä ihan samalla tavalla silmään. Enkä totuuden nimissä lukenut tätäkään artikkelia läheskään kokonaan, mutta päädyin kuitenkin silmäilemään tuon läpi ja katsomaan ajatuksen kanssa johtopäätökset.

Ja tämän tutkimuksen perusteella kyllä yllättävänkin suuri osa Bitcoin-transaktioista kytkeytyisi rikollisuuteen. Noin neljännes kaikista transaktioihin osallistuvista osapuolista ja lähes puolet transaktioista(44%) olisi tutkimuksen perusteella kytköksissä rikolliseen toimintaan.

Artikkelissa arvoitiin, että absoluuttisina lukuina rikolliseen toimintaan liittyvien Bitcoin-transaktioiden määrä on ajan myötä kasvanut jonkin verran. Toisaalta kaikia Bitcoin-transaktioita katsottaessa näiden suhteellinen osuus on pienentynyt. Tämän arvioidaan johtuvan toisaalta Bitcoinin valtavirtaistumisesta, mutta myös Bitcoinia paremmin hämärätoimintaan soveltuvien kryptovaluuttojen(esim. Dash, Monero ja ZCash) suosion kasvusta.

Kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus ei tarkoita, että ne tulisi kieltää, tai että niiden käyttö sinällään olisi moraalisesti arveluttavaa. Se kuitenkin tarkoittaa, että niiden nykyistä tiukempaan sääntelyyn on legimitiimejä perusteluja ja jos kryptovaluuttayhteisön sisällä ei edes haluta miettiä rikollisuuteen liittyviä asioita, kannattaa varautua siihen, että paine kryptovaluuttojen sääntelemiseksi ainoastaan kasvaa.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Name *
Email *
Website