Virtuaalivaluuttasanasto

Virtuaalivaluuttojen ympärillä käytävässä keskustelussa vilahtelee monenlaisia sanoja, käsitteitä ja nimiä. Yritän kasata tällä sivulle joitain olennaisimpia sanoja ja lyhyitä selityksiä.

51 % Attack

Bitcoiniin liittyvä hypoteettinen ongelma, jossa yksittäinen taho hallitsisi yli puolta louhintatehosta ja pystyisivät tätä kautta väärinkäytöksiin.

Altcoin

Altcoin-sanalla viitataan Bitcoinin jälkeen syntyneisiin virtuaalivaluuttoihin. Tällä hetkellä maaimassa on esimerkiksk Coinmarketcap-sivuston mukaan reilu 1000 virtuaalivaluuttaa. Jotkut Altcoineiksi kutsutut virtuaalivaluutat kuten Ethereum, Litecoin ja Ripple ovat nousseet jo vakavastiotettaviksi haastajiksi Bitcoinille, mutta useimmat pienemmät altcoinit ovat lähinnä huonoja kopioita Bitcoinista, eikä niillä tule olemaan kummoista tulevaisuutta. Toki pienemmilläkin altcoineilla on mahdollista keinotella ja tienata hyvin, mutta riskit ovat todella suuret.

Bitcoin (lyhenteet ฿ ja BTC)

Satoshi Nakamoton vuonna 2009 alulle saattama maailman ensimmäinen läpilyönyt virtuaalivaluutta, joka on puolimatkalla maailman valloituksessan. Bitcoin on edelleen suurin ja kaunein virtuaalivaluutta ja kaupankäynti- ja jopa maksumahd0llisuudet ovat sillä muita virtuaalivaluuttoja paremmat. Lue lisää Mikä on Bitcoin

Bitcoin Gold (BTG)

Bitcoinista lokakuussa 2017 hard forkin kautta erkaantunut ja nykyän itsenäinen virutaalivaluutta.

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoinista elokuussa 2017 Hard forkin myötä irtaantunut ja nykyään itsenäinen virtuaalivaluutta, joka kuuluu kokonaisarvoltaan tämän hetken tärkeimpien virtuaalivaluuttojen joukkoon.

Coinbase

Coinbase on amerikkalaislähtöinen palvelu, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista ja laajemmille levinneistä paikoista, joista voi ostaa Bitcoineja ja myös Ethereumia sekä Litecoineja. Omien kokemuksienikin perusteella Coinbase on helpoimpia paikkoja, joista aihepiiriin vasta tutustuneet voivat ostaa Bitcoineja.

Ethereum (ETH)

Vuonna 2015 ihmelapsi Vitalik Buterinin luoma Ethereum on onnistunut lyhyessä ajassa nousemaan maailman toiseksi tärkeimmäksi virtuaalivaluutaksi. Ethereum koki valtaisan arvonnousun kesän 2017 aikana ja sitä on pidetty Bitcoinin vakavana haastajana, koska sen taustalla olevaa teknologiaa on yleisesti pidetty Bitcoinia parempana. Mikä on Ethereum

Ethereum Classic (ETC)

Ethereumista erkaantui jo sen alkuvaiheissa Ethreum Classic. Classic ei kuitenkaan ole nauttinut samalla tavalla ihmisten luottamusta ja sen on jäänyt selvästi Ethreumin varjoon, kuitenkin säilyttäen asemansa kymmenen tärkeimmän kryptovaluutan joukossa.

Dash

Vuonna 2014 lanseerattu Dash on noussut tärkeimpien alt coinien joukkoon. Dash muistuttaa hyvin paljon Bitcoinia muutamilla teknologisesti edistyneimmillä ominaisuuksilla varusettuna.

Fiat-raha

Virtuaalivaluuttojen yhteydessä käytetään usein sanaa fiat-raha kun halutaan verrata perinteisiä valuuttoja. Fiat-raha tarkoittaa varinaisesti arvoltaan merkityksetöntä vaihdannan välinettä ja sen arvo perustuu julkisen vallan lakeihin ja säädöksiin, eikä rahan itsensä konkreettiseen ominaisuuteen.

Hal Finney

Vuonna 2014 kuollut Hal Finney oli ensimmäinen henkilö, joka osallistui Bitcoinin kehittämiseen sen alkuperäisen luojan Satoshi Nakamoton kanssa ja oli Nakamoton jälkeen myös toinen Bitcoineja louhinut henkilö. Finney kuoli ALS-tautiin vuonna 2014.

Hard Fork

Lohkoketjuteknologiaan liittyvä termi, jolla tarkoitetaan lohkoketjun kahtiajakautumiseen. Ethereum jakautui Ethereumiin ja Ethereum Classiciin 2016 ja Bitcoin perinteiseen Bitcoiniin ja Bitcoin Cashiin elokuussa 2017.

ICO

ICO tulee sanoista Initial Coin Offering ja se on vakiitunut termiksi kuvaamaan prosessia, jossa uuden kryptovaluutan luojat keräävät alkupääomaa projektille. Sana kuulostaa samalta kuin IPO ja siinä on ehkä jotain samaa, mutta myös hyvin isoja eroa.

Economist: What are initial coin offerings?

Laszlo Hanyecz

Bitcoinin kehittämisessa alkuvaiheissa mukana ollut Laszlo Hanyecz oli ensimmäinen henkilö, joka käytti Bitcoineja maksuävälineenä. 17 toukokuuta 2010 Hanyevz osti 10 000:lla Bitcoinilla kaksi pizzaa.

Litecoin (LTC)

Vuonna 2011 luotu Litecoin on ollut yksi ensimmäisistä vakavastiotettavista Bitcoinin haastajista ja teknologiansa ansiosta Litecoinin transaktiojat ovat Bitcoinia lyhyempiä.  Vaikka muutamat tuoreemmat haastajat ovat ohittaneet Litecoinin kokonaisarvoa katsotteassa, on Litecoin säilynyt yhtenä tärkeimmistä virtuaalivaluutoista.

Lohkoketju (Block Chain)

Virtuaalivaluutat perustuvat lohkoketjuteknologialle ja ne ovatkin olleet tähän asti yksi merkittävimmistä lohkoketjuteknologian sovelluksista. Lohkoketjuja voidaan kuitenkin käyttää myös muihin asiohin.  Lohkoketjuteknologiaa voi käyttää myös vaikkapa kirjanpidon  tai kuvien säilömiseen. Erityisesti Ethereumin teknologiaa yritetään aktiviisesti soveltaa myös virtuaalivaluuttamaailman ulkopuolella. Lue lisaa: Block Chain: Eli Lohkoketju

Lompakko

Bitcoineja ja muita virtualivaluuttoja on pääsääntöisesti mahdollistaa säilyttää samassa palvelussa, josta ne on ostanut, mutta varsinkin isompien määrien kohdalla kannattaa hankkia turvallisempi virtuaalilompakko.Louhinta

Kryptovaluuttoja on mahdollista varsinkin niiden elinkaaren alkuvaiheessa hankkia käsiinsä louhinnalla, jolloin tietokoneen laskentatehoa käytetään valuuttasiirtojen käsittelyyn ja verkon toiminnan turvaamiseen. Louhiminen synnyttää tietyllä ennalta määritetyllä tahdilla uutta valuuttaa, joka annetaan louhijoille ”palkkioksi”. Varsinkin esimerkiksi Bitcoinin ja myös Ethereumin kohdalla louhiminen on käynyt niin energiaintensiiviseksi ja suuria tehoja vaativaksi toiminnaksi, ettei yksityisellä ihmisellä ole tuohon enää oikein mahdollisuuksia.

Mainaus

Anglismi englanninkielen sanasta mining. Katso: Louhinta

Monero (XMR)

Monerolla on merkittävistä virtuaalivaluutoista vahvin anonymiteettu ja sen käyttöä on tällä hetkellä erityisen vaikeaa valvoa, minkä seurauksena Monero on syrjäyttänyt Bitcoinia hämärillä markkinoilla. Monero, Aidosti anonyymi kryptovaluutta?

Mt. Gox

Heinäkuussa 2010 Japanissa sijainnut Mt. Gox oli Bitcoinin alkuvuosina kaikkein tärkein vaihdantapalvelu. Helmikuussa Mt. Gox pysäytti kaikki siirrot. Muutama päivä myöhemmin se hakeutui konkurssiin ja ilmoitti kadottaneensa noin 850 000 Bitcoinia. Määrä vastasi noin 7:ää prosenttia kaikista tuolloin liikkeellä olleista Bitcoineista.

NEO

Kryptovalutta NEO:a on kutsuttu Ethereumin kiinalaiseksi kopioksi. Alunperin nimellä Antshares tunnettu NEO on noussut 2017 tärkeimpien kryptovaluuttojen joukkoon ja juuri nyt se näyttäisi nousevan suosituksi virtuaalivaluutaksi Kiinassa.

Privacy coin

Sanalla privacy coin on viitattu kryptovaluuttoihin, jotka ovat kiinnittäneet esimerkiks Bitcoinia enemmän huomiota anonymiteettiin. Merkittävimpiä ovat kryptovaluutttoja, joista on käytetty termiä privacy coin ovat Monero, Dash ja Zcash.

Ripple (XRP)

Vuonna 2012 luotu Ripple on ollut viime aikoina kokonaisarvoltaan 3-4 merkittävin virtuaalivaluutta ja se on yksi neljästä virtuaalivaluutasta jonka kokonaisarvo on jossain vaiheessa ollut yli 10 miljardia. Toisin kuin kaikkia muita merkittäviä virtuaalivaluuttoja, Rippleä ei ole mahdollista louhia.

Kryptovaluutta Ripple vai maksujärstelmä Ripple?

Roger Ver

Roger Ver on Kaliforniassa syntynyt libertaristi ja anarkokapitalisti, joka on ollut äänekäs Bitcoinin lähettiläs sekä investoinut lukuisiin Bitcoinin kytköksiss oleviin startuppeihin, aivan Bitcoinin alkuajoista lähtien. Viime aikoina Roger Ver on puhunut äänekkäästi Bitcoin Cashin puolesta.

Satoshi Nakamoto

Bitcoinin keksijä ja alkuperäinen kehittäjä tunnetaan salanimellä Satoshi Nakamoto. Nakamoton oikeasta henkilöllisyydestä on esitetty paljon spekulaatioita, mutta se ei kuitenkaan ole tiedossa. On myös mahdollista, että Satoshi Nakamoton taustalla on useampi kuin yksi henkilö. Nakamoton taustalla oleva taho salasi viestinsä tehokkaasti eikä paljastanut niissä juuri mitään henkilökohtaisia asioista. Nakamotona esiintyneen tahon hallussa arvioidaan olevan noin miljoona Bitcoinia.

Satoshi

Bitcoinin keksijä Satoshi Nakamoton mukaan nimetty pieinin tällä hetkellä olemassaoelva Bitcoinin yksikkö . Yksi satoshi on Bitcoinin sadasmiljoonaosa eli 0.00000001 Bitcoinia.

Nick Szabo

Nick Szabo visioi  vakavasti virtuaalivaluuttoja jo 90-luvun lopulla ja hän esitti ensimmäisenä myös käsitteen Smart contracts nykymuodossaan. Jotkut ovat epäilleet, Szabo olisi henkilö Satoshi Nakamoron takana, mutta Szabo on toistuvasti kiistänyt nämä epäilyt.

Vitalik Buterin

1994 syntynyt Kanadan venäläinen ihmelapsi Vitalik Buterin kirjoitti Bitcoin Magazineen kunnes päätti 2014 luoda Ethereumin. Buterin oli Forbes-lehden 40 under 40-listalle sijalle 10 vuonna 2017. Osittain Buterinin julkisuuteen on ehkä vaikuttanut se, että toisin kuin Bitcoinin kohdalla, Ethereumin tapauksessa on mahdollistaa antaa kasvot sen taustalla olleelle henkilölle.